dimecres, 19 de febrer del 2014

LLIBERANS DESPLAÇATS A DIVERSOS POBLES DE LA MARINA


A banda dels repobladors llucmajorers desplaçats de Llíber a Gata, que val a dir que constituïen el grup més nombrós, en trobem d’altres reinstal·lats per tota la comarca. Es tracta de tres casos puntuals que hem recollit en el següent quadre:

DESTÍ DEL DESPLAÇAMENT
ANY DE REFERÈNCIA
COLONS I CIRCUMSTÀNCIES DEL SEU DESPLAÇAMENT
Benigembla
1635
El Joan Taverner amb la seua dona Onofra Seguí i els seus fills.
Orba
1639
El matrimoni format per l’Antoni Penya i la Margalida Monjo; ell era natural de Llucmajor i fill d’en Francesc Penya, signatari de la Carta Pobla de 1611 com a representant de Llíber, i  ella era filla del Mateu Monjo, colon procedent de Santa Margalida que s’havia establit a Llíber l’any 1611; en Penya i la Monjo es van casar l’any 1624 i el dia 23 de març de 1639 ja residien a Orba, on fou batejat el seu fill Antoni- Joan.
Sella
1629
L’Antoni Ximeno (o Xamena) de Llíber es va traslladar amb la seua família a aquesta localitat; ho sabem per l’amonestació de la seua filla feta pel rector de Xaló al del Verger, on residia el seu futur marit:
Amonesté a Catalina Ximeno, doncella natural de Xaló [en realitat, de Llíber], (h)abitadora de Sella, hija de Antonio Ximeno y Margalida Puig.
   
La resta de desplaçaments que coneixem tenen com a causa el casament de pobladors lliberans amb colons també d’origen mallorquí instal·lats a d’altres pobles de la comarca, i que hem detallat en el següent requadre:

Cònjuge de Llíber
Data del casament
Cònjuge del poble d’acollida  
L’Antoni Oliver, natural de Llucmajor i resident a Llíber, que era fill del Pere Oliver i la Marianna Tomàs.
10-2-1634
La Francesca Femenia, que era natural de Manacor i residia a la Vall de Laguar.
Gabriel Noguera, que va nàixer a Llíber i era fill del Joan Noguera, signatari de la Carta Pobla de 1611, i na Margalida Puig
12-9-1641
La Joana-Anna, filla d’en Joan Pujol i na Margalida Puigcerver, que era un matrimoni de llucmajorers establits a la Vall de Laguar.
Rafel Pou, que era signatari de la Carta Pobla de 1611 en representació de Llíber.
L’any 1614
La Caterina Monjo, establida a Senija, de segur origen mallorquí i, molt problablement, natural de Santa Margalida. No disposem de més dades, perquè l’Arxiu Parroquial de Senija només compta amb un índex dels matrimonis d’aquella època.
Francina Vidal, que era filla de Miquel, un dels signataris de la Carta Pobla de 1611 per part del lloc de Llíber i de la Francina Jordi, que era natural de la Vila de Llucmajor.
 9-8-1626
El Joan Fillol, habitador del lloc de Pedreguer i, també, d’origen llucmajorer, que era fill de Pere Fillol i Mariagna Mengual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada